Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irány az állam csőd

2010.04.19

A Lombard Street Research elemzői a befektetőknek küldött elemzésben arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország kitűnő célpont lehet az államcsődre spekulálóknak.

Maya Bhandari, a Lombard Street Research (LSR) szakértője úgy látja, hogy a törékeny forint okán Magyarország a második legjobb céltábla az államcsődre játszó befektetőknek, rögtön Görögország után. A Financial Times blogjában idézett elemzés aláhúzza, hogy a hazai bankok 1,2-szer annyi kölcsönnel rendelkeznek, mint bankbetéttel és a jelzálogalapú-, illetve céges kölcsönök mintegy 60 százaléka devizahitel.

Az elemző úgy látja, hogy a választásokat követően konszolidálhatják az állami vállalatokat, ez pedig azt jelentheti, hogy a jelenlegi, 4 százalékos költségvetési hiány 7 százalékra emelkedhet. Bhandari elismeri, hogy veszélyes párhuzamot vonni a görög és a magyar helyzet között, de nem szabad elfelejteni, hogy a hazai bankrendszer nagy része külföldi cégek birtokában van, a gyengélkedő gazdaság pedig az IMF kölcsön segítségével kerülte el a katasztrófát.

Az elemző megjegyzi, hogy a jegybank eddig magasan tartotta az alapkamatot, hogy megakadályozza a forint tömeges eladását. Ráadásul Magyarország 2008 második negyedévében csúszott a recesszióba, amikor a krízis még igazából el sem kezdődött, és a leglassabbak között található a kilábalás tekintetében.

Görögországnál kétszer nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, és az emelkedő munkanélküliség mellett a mélypontot még nem érte el. Az elemző leszögezi, hogy a 80 százalékos GDP-arányos eladósodottsághoz társul majd az állami vállalatok vesztesége, amelyet eddig nem vettek számításba és amely a Fidesz szerint 7,5 százalékra emelheti fel a deficitet.

A borúlátó hozzászólásra már a Világgazdaság bloggerei is felhívták a pénzügyminiszter figyelmét.

Szerző: Financial Times - Világgazdaság Online

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.