Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önkormányzatiság: végállomás?

2010.09.15

Önkormányzatiság: végállomás?

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje

Most, hogy benne vagyunk az önkormányzati kampányban, ismételten szembetűnik, Kép milyen súlyos hiányosságokat, ha tetszik bűnöket halmozott fel az elmúlt 20 év az önkormányzatok vonatkozásában. Lassan eljutunk a végállomásig, mert az önkormányzatiság jelenlegi rendszere az összeomlás szélére került. Az önkormányzatok nem kapnak kellő forrást a feladataik ellátásához, kötelező állami feladatokat oktrojálnak rájuk, a szükséges források biztosítása nélkül. A Jobbik tavasszal már Alkotmánybírósághoz is fordult annak érdekében, hogy a testület állapítsa meg, hogy a 2010. évi költségvetés alkotmányellenes, hiszen nem biztosít az önkormányzatok számára megfelelő fedezetet az átadott kötelező feladatok végrehajtására.

 A kérdés aktualitását az adja, hogy a most folyó kampányban olyan ígéretek hangoznak el, amelyeknek közük sincsen a valósághoz, vagyis egyrészről betarthatatlanok, másrészről a választópolgárok átveréséről szólnak. Sajnos nem jelent majd megoldást, hogyha a választások után narancsba borulnak az önkormányzatok, viszont egy dolgot biztosan eredményezni fog: a felelősség elkendőzésére később nem lesz majd lehetőség!

 Az önkormányzatokat az elmúlt 20 év arra kényszerítette, hogy feléljék vagyonukat, eladják ingatlanállományukat, ráadásul ezek a felélések hemzsegtek a korrupciótól, hatalmas veszteséget okozva nemcsak az önkormányzatoknak, hanem a nemzetnek is, hiszen végső soron a nemzet vagyonát élték fel és lopták el.

 Az önkormányzatok jelentős része eladósodott, ráadásul svájci frankban, aminek árfolyama, köszönhetően a felelőtlen Fideszes kijelentéseknek, soha nem látott mértékben elszaladt. A helyzet mára már reménytelenné vált. Nem lehet azonban elhallgatni a korábbi rendszer bűneit sem. Az egyes pályázati rendszerekben a hitelt saját bevételként lehetett feltüntetni, így rákényszerítve az önkormányzatokat a magas hitelek felvételére. Ráadásul, ha az igényelt támogatásból nem a remélt összegben részesültek, a beruházás finanszírozásához újabb előre nem tervezett forrásokat kellett bevonniuk, amelynek következménye újabb pénzügyileg megalapozatlan adósságteher vállalása lett. Ehhez párosult, hogy a költségeket jó néhány esetben alultervezték, az ezzel járó szerződésmódosítások pedig újabb költségnövekedésekkel jártak.  Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy jó néhány település nem a teherbíró képességének megfelelő méretű beruházást indított el. Érdeklődve várjuk a konkrétumokat: milyen intézkedésekkel kívánja a forradalmi kormány ezt a tömeges csőd közeli helyzetet orvosolni?

 Sajnos az elmúlt 20 év önkormányzati csődjének „zászlóshajója” volt Budapest, élén a mindenért, vagy akarom mondani a semmiért sem felelős főpolgármesterrel, Demszky Gáborral. Budapesten a liberális klientúra és az itt ragadt kommunista utódpárt hatalomhoz ragaszkodó képviselői a vállalkozó jellegű önkormányzat modelljét kívánták megvalósítani, úgy hogy erre sem gazdaságilag, sem személyileg nem voltak felkészülve. Személyi képességeik még egy háztartás vezetésére sem teszik őket alkalmassá. Budapest az összeomlás szélére került, korrupció, nihil és csőd mindenütt. Mára már csak egyetlen ember maradt Budapesten, Tarlós István személyében, aki elragadtatással nyilatkozik régi elvtársáról, jelenlegi barátjáról, Demszky Gáborról. Emberileg értékelhető a ragaszkodás, budapesti polgárként azonban mélyen elkeserít. Radikális változásra van szükség, amire csak és kizárólag akkor van lehetőség, ha a Jobbik meghatározó befolyással tud bírni az eseményekre. Minden jóindulatunk ellenére sem tudunk azonban optimistán tekinteni a jövőbe, hiszen a legesélyesebb jelölt, Tarlós István többször kiállt Demszky Gábor, a Budapestet tönkretevő szélsőségesen liberális főpolgármester mellett. Tarlós István nyilatkozta a köztévében, hogy Nem hisz benne, hogy Demszky Gábor valaha is a kasszába nyúlt volna, vagy erre adott volna utasítást”, de hallhattuk tőle a HVG-ben adott interjújában azt is, hogy Budapest sokszínű kultúrája a főpolgármester úr elévülhetetlen érdemei közé tartozik." Ehhez képest szinte az összes fővárosi tulajdonú cég működése kapcsán bűnügyi nyomozás folyik. Lehetetlen az, hogy a 20 éve a fővárosért felelős Demszky Gábor ne tudott volna a súlyos korrupciós ügyletekről. Budapest utcáin a káosz uralkodik. Mai hír, hogy egy felfegyverkezett elkövető késsel a kezében tört rá a Budapest szívében, a Moszkva téren lévő választási standunkra. Megtámadta a védtelen aktivistát, és össze-vissza vágta a stand oldalát díszítő ponyvákat. A tettes a cselekményével 500.000.-Ft kárt okozott.

 Fentiek miatt úgy véljük, hogy a jelenlegi rendszer a végállomáshoz közelít, ezt tagadni felelőtlenség lenne, arról viszont még nem hallottunk a kétharmados felhatalmazottságú forradalmi kormánytól, hogy milyen tervei vannak október 3-a után az önkormányzatokkal, hogyan kívánják elkerülni a teljes összeomlást. Felszólítjuk a kormányt, hogy tiszta vizet öntve a pohárba tárja a nyilvánosság elé az önkormányzati rendszert érintő valódi elképzeléseit. Ezen tervek ismertetése nélkül nem várhatják el az emberektől, hogy felelősségteljes döntést hozzanak a választások alkalmával.

 

dr. Staudt Gábor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.